#VeiligOndernemen #OpenBrief

“Ondernemers dringen aan op duidelijkheid horeca op overlegcomité 26 maart”

Laat ons veilig ondernemen in plaats van veilig stilstaan

In een open brief vragen de CEO's van 16 Belgische ondernemingen, onder wie Guido Vanherpe (CEO LLBG - op de foto), dat de regeringen na het overlegcomité van 26 maart ondubbelzinnig het licht op groen zetten voor de heropening van de horeca op uiterlijk 1 mei. Bovendien vragen ze om af te stappen van de “alles of niets” houding en oog te hebben voor de nood van een gefaseerd openingsplan vanaf 1 april.

Als CEO's van ondernemingen die toeleveren aan de horeca zien we met lede ogen hoe onze klanten en partners het water aan de lippen staat, en hoe zij als één van de enige sectoren in een “alles of niets”-logica opgesloten zitten. Vandaar deze oproep aan overheden en aan experten, met drie eenvoudige verzoeken, die voor veel ondernemingen van levensbelang zijn:
 
Laat ons veilig ondernemen in plaats van veilig stilstaan

Heropening horeca - open brief CEO's

1. Bied zekerheid over 1 mei – “Misschien” is geen plan

Op 1 mei mag de horeca “misschien” eindelijk weer open. Maar achter die datum blijft dus een kanjer van een vraagteken staan. Dit zorgt voor een enorme financiële aderlating en gebrek aan perspectief voor de horeca en alle toeleverende bedrijven.

Ruim 61.000 horeca-ondernemers en 140.000 werknemers kreunen onder een gedwongen sluiting die al 194 dagen aansleept. Horeca Vlaanderen bijvoorbeeld, berekende dat ze in die periode een omzetverlies van ongeveer 3 miljard euro leden, enkel in Vlaanderen. De situatie in Brussel en Wallonië is al even alarmerend. Deze mensen verdienen een perspectief en een duidelijk engagement. Ook de Belgische voedingssector heeft intussen ongeveer 1,5 miljard euro omzet verloren.

Wij vragen dat het overlegcomité van 26 maart duidelijkheid schept aan de horeca alsook aan de toeleverende sectoren. Zonder vraagtekens en zonder voorbehoud. Dat groen licht kan niet langer wachten. De horeca is een sector die niet op enkele dagen kan heropstarten. Ook toeleverende bedrijven moeten hun voorraden weken vooraf kunnen opbouwen om de horeca correct te kunnen leveren.

We vragen aan de overheid om deze realiteit niet te miskennen.

2. Laat de alles of niks houding los voor de horeca

“Als we de horeca weer openen, is het voor de volgende honderd jaar,” horen we nu als argument om telkens weer de opening van de horeca uit te stellen. Dat klinkt krachtdadig, maar daarmee is de horeca één van de enige sectoren die in een dergelijke logica wordt gedwongen.

Scholen, kappers, sportclubs: voor al deze sectoren zijn veilige, graduele versoepelingen ingevoerd, die het weer mogelijk te maken om te ondernemen. De horeca daarentegen blijft gevangen in een “alles of niets”-logica.

De horeca sector en de toeleverende sectoren kunnen niet de joker blijven waaraan het beleid naar het nieuwe normaal wordt opgehangen. Als cijfers vandaag stijgen dan gebeurt dit zonder dat de horeca hiervan de oorzaak is.

Laten we niet naïef zijn: met de uitbreiding van de buitenbubbel en het betere weer zullen mensen anders zelf restaurant of café gaan spelen – en hoe gaat men dit controleren? Een stappenplan voor de horeca en de toeleverende bedrijven dat perspectief biedt, geeft veel meer kans op een correcte naleving van veiligheidsregels dan een regelrecht verbod.

Ons voorstel: laat ondernemers de vrijheid om op een veilige manier hun terrassen te openen vanaf 1 april, met behoud van steunmaatregelen.

Want ook bij de steun geldt vandaag een alles of niets-logica. Ofwel ontvangt men steun, ofwel onderneemt men – een tussenweg is er niet. Daardoor dwingen we ondernemers om een uitstel te accepteren. Bied ondernemers de keuze om weer gedeeltelijk en veilig te ondernemen, en ondersteun hen daarin ook gedeeltelijk.

3. Laat ons veilig ondernemen in plaats van veilig stilstaan

De veiligheid van de stilstand en de steunmaatregelen is een valse veiligheid. Ooit volgt de rekening. Het nieuwe normaal kan toch niet een land zijn waar de horeca op slot blijft? Een enquête toonde ook al dat de bevolking snakt naar menselijk contact op restaurant en op café. De Belg is er klaar voor.

Ook de Belgische horeca ondernemers zijn klaar en gemotiveerd om veilig en professioneel te heropenen, met duidelijke protocollen en significante investeringen in veiligheid. Onze wereld ziet er immers al totaal anders uit dan een jaar of zelfs enkele maanden geleden: we weten meer over het virus, over het belang van hygiëne, ons gezondheidssysteem is ijzersterk en voorbereid, onze meest kwetsbare bevolkingsgroepen zijn gevaccineerd en er wordt nu massaal ingezet op sneltests, die hun nut en noodzaak aantonen. Het is cruciaal dat de regeringen op het overlegcomité van 26 maart rekening houden met die totaal andere context.

Als ondernemers delen we de zelfde bezorgdheid als onze regeringsleiders aangaande het welzijn en de gezondheid van de Belgische bevolking. Maar wij pleiten voor meer ambitie en durf zodat bepaalde sectoren niet volledig buitenspel worden gezet van economische heropleving. Geef ons dus de kans om opnieuw veilig te ondernemen, in plaats van veilig stil te staan.
  • Guido Vanherpe, CEO La Lorraine Bakery Group
  • Michel Moortgat, CEO Duvel Moortgat
  • Marc du Bois, CEO Spadel
  • Gabrielle Kalkwijk, CEO Ardo
  • Michel Delbaere, CEO Crop’s
  • Marc Van Herreweghe, CEO Mydibel Group
  • Guy Paternoster, CEO Tiense Suikerraffinaderij
  • Anthony Botelberge, Managing Director Frigilunch
  • Annick Van Overstraeten, CEO Le Pain Quotidien
  • Leo Borms, CEO La confiance
  • Thierry Huet, CEO Desobry
  • Louis-Philippe Michielssen, CEO Vleeswaren L. Michielssen
  • Frédéric Rouvez, CEO Exki
  • Francis Debeuckelaere, Regional President Europe and Oceania Bacardi
  • Bernard Zacharias, CEO Distillerie Radermacher
  • Geert Vermeersch, CEO Colac