Onze logistieke voetafdruk: hoe lager, hoe liever

Stap één: lekkere bakkerijproducten maken. Stap twee: ze veilig en tijdig bij onze klanten krijgen. Hoe minder kilometers we daarvoor moeten afleggen, hoe beter voor het milieu. Daarom is een lagere logistieke voetafdruk prioriteit bij LLBG. 

Om de impact van ons transport op het milieu te verminderen, brachten we een aantal ideeën in de praktijk. In onze eigen organisatie en vloot, en bij onze logistieke partners:

Klantennabijheid

LLBG investeerde in een gedecentraliseerd productieplatform en een compact lokaal distributienetwerk, om zo dicht mogelijk bij onze klanten te zijn en de versheid van onze producten te garanderen. In België slagen we er bijvoorbeeld in om de tijd tussen bestelling en levering te beperken tot 15 uur. Een Belgische LLBG-vrachtwagen rijdt jaarlijks zo’n 40.000 km, en heeft een gemiddelde levensduur van 11 jaar.

 
Klantennabijheid

Lage-emissievoertuigen & ecodriving

LLBG investeerde recent in twee CNG-vrachtwagens (wat het totaal op 4 brengt) om ons voor te bereiden op de toekomst en ook om klanten in lage-emissiezones te kunnen blijven beleveren.
 
Daarnaast worden onze chauffeurs ook getraind op veilig, defensief en ecologisch rijden. We houden hun rijgedrag nauwlettend in het oog door onder andere te letten op het brandstofverbruik.
 
Lage-emissievoertuigen & ecodriving

Nauwkeurig geselecteerde partners

Bij LLBG kiezen we voor een vaste selectie van logistieke bondgenoten met een moderne vloot. In België wordt zo’n 75% van alle transporten naar groothandelaars en tussen onze productiesites gedaan door externe partners. Directe levering aan de meer dan 2.500 winkelpunten in België gebeurt voor 60% door onze eigen vloot, 40% met hulp van externe chauffeurs.
 

Minder interne transporten

Tot 2018 werden onze diepgevroren bakkerijproducten in België gestockeerd in onze site in Erpe-Mere en in twee externe magazijnen in Oostkamp en Gullegem. Resultaat: veel heen- en weer transport. Daarom investeerden we in een duurzamere oplossing: ons High Bay Warehouse in Erpe-Mere. Dat is sinds 2019 ons enige diepvriesmagazijn, waardoor we 36 ritten per week uitsparen (goed voor 9.100 km per maand).

 
Minder interne transporten